All content related to Fireplace

Written by Paul | Published on May 22, 2020

This house sits on one of the highest points in Cape Elizabeth, offering a variety of functional and visual experiences from floor to floor.  The spaces and volumes were composed with the notion of the house as a lens for viewing the  world beyond while providing privacy, comfort and flexibility of the interior spaces.   As… View project details >

Written by Paul | Published on February 26, 2020

The original farmhouse was lost long ago leaving the barn and its stories to inspire the new home for this ocean front location. The use of the familiar farmhouse vernacular interpreted with modern proportions and spacial relationships allow a four-bedroom home to settle calmly into the landscape. All is as it should be. The arrangement… View project details >

Written by Paul | Published on February 26, 2020

The opportunity to design selective alterations and renovations to such a landmark home was thrilling. The original home was built in 1908 by a prominent Maine family.  This was a time when electricity was not in the area. The house remains a monument to skilled craftsmen, ingenuity and hard work. Interior renovations and alterations included… View project details >

| Published on January 5, 2016

Benefitting from the existence of a dilapidated structure, we were able to reuse and expand the footprint and volume with a new contemporary version of a Maine camp. Using sun orientation, views, and prevailing winds as guides, the plan began to take shape. We grew the volume to meet program needs while getting sunlight deep… View project details >

| Published on September 21, 2015

A dilapidated 1840s farmhouse with numerous later additions, sitting on a beautiful five acre site, was renovated to return a vintage appeal to its exterior.  The three apartments of varying sizes were outfitted with contemporary interiors and state-of-the-art systems.  The feeling of a small country village is reinforced by fieldstone walls lining the drive and… View project details >

Guest House_1Guest House_1
| Published on April 30, 2012

This stand-alone guesthouse completes a family retreat on the coast of Maine. While giving guests a get-a-way spot from larger gatherings, one can easily transition to the excitement of family events through a trail system along the shore. The exterior is clad in red cedar shingles with a clear finish, and painted accents use natural hues matching specific colors found on the site. The combination of wood and stone interior gives warmth to large spaces. Bedrooms are arranged to allow multiple families to stay together yet maintain privacy. View project details >